R o z d z i a ł II

Przepisy szczegółowe

§ 6

1. Dla obszaru objętego niniejszym planem ustala się przeznaczenie podstawowe związane z obsługą podróżnych oraz ruchu komunikacji samochodowej w tym w szczególności: stacja tankowania gazem i innych paliw płynnych w ograniczonym asortymencie, restauracja z motelem, myjnia samochodowa, podstawowy serwis dla samochodów osobowych itp.

2. Funkcję towarzyszącą dla przedmiotowego obszaru stanowi zieleń o charakterze ogólnodostępnym oraz izolacyjnym w strefach wyznaczonych na rysunku planu.

3. Dla obszaru wymienionego w ust. 1 ustala się następujące zasady zagospodarowania terenu:

1) lokalizacja obiektów kubaturowych może być dokonywana wyłącznie w strefach ograniczonych nieprzekraczalnymi liniami zabudowy,

2) zezwala się na dokonywanie wewnętrznych podziałów geodezyjnych, zgodnie z zasadą określoną na rysunku planu, służących wyodrębnieniu poszczególnych podmiotów,

3) od strony drogi wojewódzkiej nr 381 ustala się nieprzekraczalne linie zabudowy w odległości 10,0 m od istniejących linii rozgraniczających tej drogi, z czego pas o szerokości 5,0 m należy zapewnić na przyszłe poszerzenie linii rozgraniczających dla modernizacji drogi do parametrów drogi głównej,

4) pas terenu przeznaczony pod zabudowę kubaturową wyznaczony nieprzekraczalnymi liniami zabudowy po stronie tylnej nieruchomości nie może przekraczać 25,0 m szerokości,

5) dopuszczalne granice lokalizowania infrastruktury związanej z tankowaniem pojazdów – z wyłączeniem pawilonu stacji – wyznaczają następujące parametry:

a) odległość od linii rozgraniczających drogi wojewódzkiej – 10,0 m,

b) odległość od zabudowy mieszkaniowej – 30,0 m,

c) odległość od ewentualnej linii podziału wewnętrznego nieruchomości – 15,0 m,

d) odległość od terenu kolejowego – 10,0 m,

6) zezwala się na włączenie nieruchomości do drogi wojewódzkiej w miejscach wyznaczonych w rysunku planu tj.:

a) w miejscu istniejącego wjazdu funkcjonującego dla potrzeb istniejącej restauracji,

b) pojedynczy wjazd dla potrzeb pozostałych funkcji zlokalizowanych na obszarze,

7) powierzchnię obszaru nieobjętą powierzchnią zabudowy należy przeznaczyć na cele zieleni towarzyszącej, co oznacza, że minimum 35% powierzchni przedmiotowego obszaru winno pozostać powierzchnią biologicznie czynną,

8) dla działających na obszarze podmiotów należy przewidzieć niezbędną liczbę stanowisk parkingowych, wynikającą z przewidywanej liczby korzystających z usług a także liczby zatrudnionych,

9) w strefach przeznaczonych na cele zieleni towarzyszącej obowiązuje bezwzględny zakaz realizacji zabudowy kubaturowej, dopuszcza się natomiast realizację “małej architektury”, urządzeń terenowych i rekreacyjnych służących korzystającym z kompleksu usługowego.

4. Dla projektowanej na obszarze zabudowy kubaturowej ustala się następujące wymogi architektoniczno-budowlane:

1) obiekty przeznaczone na cele gastronomii i hotelowe należy projektować w nawiązaniu do istniejącej w sąsiedztwie tradycyjnej zabudowy, z uwzględnieniem w szczególności następujących warunków i parametrów:

a) wysokość obiektu nie może przekraczać 2,5 kondygnacji naziemnych, tj. 2 kondygnacje pełne oraz poddasze użytkowe,

b) dachy strome, o symetrycznym nachyleniu połaci, spadki od 30–450, kryte dachówką ceramiczną lub innymi elementami dachówkopodobnymi,

c) zasadnicza kalenica winna być równoległa każdorazowo do dłuższego boku obiektu lub jego części,

d) dopuszcza się w poziomie poddasza lukarny i okna połaciowe, także rozwiązania mansardowe,

e) do robót wykończeniowych należy wykorzystywać głównie materiały naturalne takie jak: drewno, kamień, ceramika budowlana, tynki mineralne itp.,

2) obiekty pawilonowe stacji, myjnie itp. mogą być projektowane w technologii szkieletu stalowego obudowanego ścianami warstwowymi z uwzględnieniem następujących wymogów:

a) architektura winna być dostosowana do funkcji i charakteru obiektu,

b) wysokość obiektów – parterowe z dachami płaskimi, zharmonizowane z wiatami i zadaszeniami projektowanymi nad stanowiskami tankowania,

c) dopuszcza się także dla wymienionych obiektów wykorzystanie technologii tradycyjnej,

d) przedmiotowe obiekty winny być projektowane z materiałów nierozprzestrzeniających ognia i lokalizowane poza strefą zagrożenia wybuchem,

3) istniejący na obszarze obiekt gastronomiczno--motelowy może podlegać rozbudowie, przebudowie i modernizacji na warunkach określonych w ust. 4 pkt 1) uchwały,

4) dla obiektów i urządzeń związanych bezpośrednio z tankowaniem pojazdów należy spełnić dodatkowo następujące warunki:

a) łączna pojemność zbiorników gazu płynnego nie może przekroczyć 30 m3 w wersji podziemnej oraz 10 m3 w wersji naziemnej,

b) łączna pojemność zbiorników magazynowych dla produktów naftowych nie może przekroczyć 500 m3 w stacji stałej oraz 30 m3 w stacji kontenerowej,

c) odległość stanowisk od napowietrznej linii energetycznej o napięciu do 1 kV nie może być mniejsza niż 10,0 m

d) przy zastosowaniu zbiorników podziemnych wymienione w ust. 3 pkt 4) odległości mogą być zmniejszone o połowę zgodnie z wytycznymi zawartymi w przepisach szczególnych.

§ 7

1. Dla obszaru przeznaczonego do zainwestowania ustala się następujące warunki wyposażenia w infrastrukturę techniczną:

1) zaopatrzenie w wodę przewiduje się z istniejącego systemu wodociągowego gminy, poprzez realizację indywidualnych przyłączy na warunkach określonych przez administratora sieci,

2) odprowadzenie ścieków przewiduje się do indywidualnych oczyszczalni ścieków realizowanych dla odrębnych podmiotów. Dopuszcza się oczyszczalnię grupową z odprowadzeniem oczyszczonych wód do systemu rowów przydrożnych,

3) dla obiektów usługowych oraz dróg wewnętrznych i placów utwardzonych należy przewidzieć konieczność wyposażenia w urządzenia do separacji lub neutralizacji ścieków chemicznie aktywnych wg potrzeb oraz obowiązujących w tym względzie przepisów szczególnych. Wywóz pozostałości stałych z oczyszczalni oraz innych urządzeń należy dokonywać na oczyszczalnię gminną,

4) odprowadzenie nadmiaru wód opadowych przewiduje się do systemu rowów oraz potoku po uzyskaniu zgody administratora lub zarządcy urządzeń,

5) wyposażenie obszaru w energię elektryczną z istniejących sieci napowietrznych wg określonych przez ich zarządcę wymagań i warunków. Nowe i przebudowywane linie oraz przyłącza należy projektować wyłącznie w postaci kabla doziemnego,

6) dla celów bytowych i grzewczych przewiduje się wyłącznie ekologiczne źródła energii w postaci: instalacji solarnych, energii elektrycznej, oleju opałowego, gazu płynnego itp.,

7) stałe nieczystości bytowe należy gromadzić w miejscach do tego przeznaczonych w sposób zapewniający ochronę środowiska i unieszkodliwianie wg przyjętego na terenie gminy systemu.

2. Prowadzenie linii infrastruktury technicznej należy dostosować przede wszystkim do pasów komunikacyjnych, naturalnych podziałów, granic władania itp. uwarunkowań.

§ 8

1. Przepisy zawierające warunki ustalone w celu ochrony przyrody i prawidłowego kształtowania środowiska przyrodniczego i krajobrazu mają pierwszeństwo przed przepisami zawierającymi warunki wynikające z innych przesłanek.

2. W fazie projektowania stacji paliw należy dokonać badania warunków hydrogeologicznych podłoża.

§ 9

1. Na przedmiotowym obszarze należy objąć bezwzględną ochroną istniejące pojedyncze drzewa.

2. Istniejąca bezpośrednio przy obiekcie gastronomicznym kapliczka przydrożna podlega ochronie konserwatorskiej, wszelkie działania wokół niej podlegają uzgodnieniu z właściwymi służbami.