16

UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W NOWEJ RUDZIE

z dnia 5 grudnia 2002 r.

w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, jak i w miejscu sprzedaży oraz w sprawie zasad usytuowania na terenie miasta Nowa Ruda miejsc sprzedaży i podawania napojów
alkoholowych

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r.
o samorządzie gminnym (t.j. z 2001 r. Dz. U. Nr 142, poz. 1591; Dz. U.
z 2002 r. Nr 23, poz. 220; Dz. U. Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 98) oraz art. 12 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu
w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230;
z 1984 r. Nr 34, poz. 164; z 1987 r. Nr 33, poz. 180; z 1989 r. Nr 35,
poz. 192; z 1990 r. Nr 34, poz. 198; z 1993 r. Nr 40, poz. 184; z 1996 r. Nr 127, poz. 593; z 1997 r. Nr 88, poz. 554, Nr 113, poz. 732 i Nr 121, poz. 770; z 1998 r. Nr 106, poz. 668; z 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 120, poz. 1268; z 2001 r. Nr 60, poz. 610, Nr 123, poz. 1353, Nr 125,
poz. 1368, Nr 128, poz. 1401, Nr 131, poz. 1478; z 2002 r. Dz. U. Nr 84, poz. 763) oraz art. 1 pkt 10 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o zmianie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
(Dz. U. z 2002 r. Nr 167, poz. 1372) Rada Miejska w Nowej Rudzie uchwala:

§ 1

Ustalić dla miasta Nowa Ruda liczbę punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa):

1) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży w ilości 80 punktów;

2) przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży w ilości 70 punktów.

§ 2

Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na terenie miasta Nowa Ruda:

1) w przypadkach wymienionych w art. 14 ust. 1, ust. 2a, ust. 3 i ust. 4 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.),

2) na terenie basenów i kąpielisk (z wyjątkiem piwa),

3) w barach mlecznych,

4) na targowiskach i innych miejscach wyznaczonych do handlu okrężnego (z wyjątkiem piwa).

§ 3

Zasady usytuowania na terenie miasta Nowa Ruda miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych określa załącznik do niniejszej uchwały.

§ 4

Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta Nowa Ruda.

§ 5

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

PRZEWODNICZĄCA

RADY MIEJSKIEJ

BOŻENA BEJNAROWICZ

Załącznik do uchwały Rady Miejskiej w Nowej Rudzie z dnia 5 grudnia 2002 r. (poz. 16)

Zasady usytuowania na terenie miasta Nowa Ruda miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

1. Zezwolenia mogą być wydawane na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych:

a) do spożycia poza miejscem sprzedaży,

b) do spożycia w miejscu sprzedaży,

c) do spożycia w czasie i w miejscu organizowania zabaw, uroczystości i przyjęć,

d) do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży na imprezach odbywających się na otwartym powietrzu.

2. Sprzedaż napojów alkoholowych, o których mowa w pkt 1 może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza Miasta Nowa Ruda po uzyskaniu pozytywnej opinii Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Nowej Rudzie pod względem zgodności lokalizacji punktu sprzedaży z uchwałami Rady Miejskiej w Nowej Rudzie.

3. Zezwolenie, o którym mowa w pkt 1 lit. a i b, wydaje się na czas oznaczony, nie dłuższy niż 5 lat.

4. Zezwolenia, o którym mowa w pkt 1 lit e, wydaje się na czas oznaczony, nie dłuższy niż 2 lata.

5. Zezwolenia, o którym mowa w pkt 1 lit. d, wydaje się na okres do 2 dni, tzw. zezwolenia jednorazowe.

6. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu sprzedaży prowadzi się w zakładach gastronomicznych.

7. Sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, prowadzi się w punktach sprzedaży, którymi są:

– sklepy branżowe ze sprzedażą napojów alkoholowych,

– wydzielone stoisko w samoobsługowych placówkach handlowych o powierzchni sprzedażowej powyżej 200 m2,

– pozostałe placówki samoobsługowe oraz inne placówki handlowe, w których sprzedawca prowadzi bezpośrednią sprzedaż napojów alkoholowych,

ppkt 1. Wydzielone stoisko – oddzielny od pozostałej powierzchni punkt sprzedaży, ciąg handlowy lub lada, zamknięte własną kasą fiskalną, rejestrującą prowadzoną sprzedaż,

ppkt 2. Sklep branżowy ze sprzedażą napojów alkoholowych – placówka, w której roczna wartość sprzedaży napojów alkoholowych stanowi nie mniej niż 70% wartości sprzedaży ogółu towarów w tym punkcie.

8. W palcówkach handlowych prowadzących detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, dopuszcza się sprzedaż piwa przeznaczonego do spożycia na miejscu pod warunkiem wydzielenia punktu gastronomicznego, spełniającego obowiązujące wymogi sanitarne oraz warunki sprzedawania, podawania i spożywania określone w pkt 10.

9. W miejscach, gdzie prowadzona jest hurtowa sprzedaż napojów alkoholowych, dopuszcza się sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, pod warunkiem wydzielenia odrębnego stoiska w postaci ścianek działowych (trwałych lub nietrwałych) z odrębną ladą, regałami. Obowiązkowe jest również umieszczenie na stoisku wywieszki o sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych.

10. Zakłady gastronomiczne i wydzielone punkty gastronomiczne w placówkach handlowych prowadzące sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu winny:

1) odpowiadać obowiązujący wymogom sanitarny, w tym posiadać WC dla konsumentów,

2) posiadać odpowiednie warunki lokalowe i wyposażenie umożliwiające wygodną konsumpcję.

11. Podmiot gospodarczy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych zobowiązany jest do umieszczenia w widocznym miejscu:

1) informacji o szkodliwości alkoholu,

2) informacji o zakazie sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym,

3) tabliczki o dniach i godzinach otwarcia plac-ówki.

12. Placówki handlowe i gastronomiczne winny przestrzegać przepisów w zakresie ochrony przeciwpożarowej, warunków zdrowotnych żywności i żywienia, warunków zawierania umów sprzedaży rzeczy ruchomych z udziałem konsumentów, oznakowania towarów.

13. Dopuszcza się za pisemną zgodą Burmistrza Miasta Nowa Ruda po uzyskaniu pozytywnej opinii Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Nowej Rudzie, możliwość tworzenia tzw. “ogródków piwnych” przy istniejących lokalach gastronomicznych, w których odbywa się sprzedaż i spożycie napojów alkoholowych i placówkach detalicznych, w których odbywa się sprzedaż napojów alkoholowych poza miejscem sprzedaży.

1) Pod pojęciem “ogródka piwnego” należy rozumieć miejsce na zewnątrz lokalu gastronomicznego lub placówki detalicznej wydzielone odrębnym, estetycznym ogrodzeniem, ze stolikami i miejscami do siedzenia, zabezpieczony przed wejściem na drogę publiczną, po której odbywa się ruch samochodowy.

2) “Ogródek piwny” powinien być usytuowany w taki sposób, by zachowane były wymogi bezpieczeństwa ruchu drogowego, swobody ruchu pieszego na ciągach komunikacyjnych i porządku publicznego.

3) W przypadku usytuowania “ogródka piwnego”:

a) przy drogach wymagana jest zgodna właściciela drogi,

b) przy chodnikach musi być zachowana odległość 1,5 m przejścia dla pieszych,

c) w zabudowie szeregowej zgoda sąsiadów.

4) Właściciel “ogródka piwnego” jest zobowiązany:

a) dbać o utrzymanie terenu i wyposażenia ogródka w czystości oraz należytym stanie technicznym,

b) wyposażyć go w toalety dla klientów,

c) dostęp do bieżącej wody,

d) dbać o zachowanie porządku i spokoju publicznego na terenie całego obiektu.

5) Zgodę na prowadzenie “ogródka piwnego”, wydaje się na podstawie pisemnego wniosku przedsiębiorcy.

6) Przedsiębiorca ubiegający się o zgodę na sprzedaż napojów alkoholowych w ramach “ogródka piwnego”, przedkłada w formie załącznika do wniosku:

a) zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu sprzedaży, oraz poza miejscem sprzedaży wydane na dany punkt gastronomiczny lub placówki detalicznej,

b) zgodę właściciela lub administratora terenu, na którym będzie prowadzona sprzedaż napojów alkoholowych w ramach “ogródka piwnego”, o której mowa w pkt 13 ppkt 3 lit. a i c,

c) przy placówkach detalicznych dodatkowo pozytywną opinię Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

7) Czas pracy “ogródków piwnych” poza godzinami określonymi w § 1 uchwały nr 156/XXI/96 z dnia 18 września 1996 r. Rady Miejskiej w Nowej Rudzie w sprawie czasu pracy placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności, tj. od godziny 6.00 do godziny 22.00, wymaga zgody Burmistrza Miasta Nowa Ruda, po uzgodnieniu z Komisją Porządku Publicznego i Komunikacji Rady Miejskiej w Nowej Rudzie.

8) Zgodę na prowadzenie “ogródka piwnego” cofa się w przypadku powtarzającego się co najmniej dwukrotnie w okresie 1 miesiąca, w miejscu sprzedaży lub całego obiektu, zakłócania porządku publicznego w związku ze sprzedażą napojów alkoholowych przez osoby korzystające z “ogródka piwnego”. Zgodność skarg powinna być potwierdzona przez Policję lub Straż Miejską.

9) Cofnięcie zgody następuje w formie Postanowienia Burmistrza Miasta Nowa Ruda, po zasięgnięciu opinii Komisji Porządku Publicznego i Komunikacji oraz wysłuchaniu zainteresowanych stron.