72 UCHWAŁA RADY GMINY W CZARNYM BORZE z dnia 27 listopada 2001 r. w sprawie zasad usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity z 1996 r. Dz. U. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.) oraz art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) Rada Gminy w Czarnym Borze uchwala, co następuje: |
§ 1
Określa się zasady usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunki sprzedaży napojów alkoholowych wg załącznika nr 1.
§ 2
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Gminy.
§ 3
Traci moc uchwała nr XXVII/141/93 Rady Gminy w Czarnym Borze z dnia 25 czerwca 1993 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży oraz usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych.
§ 4
Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego i wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Załącznik nr 1 do uchwały Rady Gminy w Czarnym Borze z dnia 27 listopada 2001 r. (poz. 72)
W sprawie zasad usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych
i warunki sprzedaży tych napojów
1. Ustalając usytuowanie punktów sprzedaży napojów alkoholowych, kierowano się zasadą ograniczenia dostępności do alkoholu.
2. Przedsiębiorca starający się o zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych winien złożyć podanie do wójta gminy, na którym będzie znajdować się pisemna zgoda rady sołeckiej wsi, w którym położony jest punkt, zezwalająca na sprzedaż tych napojów.
3. Jeżeli punkt sprzedaży (licząc od drzwi wejściowych do lokalu)
będzie położony w odległości mniejszej niż 25 metrów od granic działki, na której
znajdują się obiekty kultu religijnego oraz obiekty wymienione w art. 14 ustawy o
wychowaniu
w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, warunkiem wyrażenia zgody na sprzedaż
napojów alkoholowych jest uzyskanie pozytywnej pisemnej opinii dyrektorów i zarządców
tych obiektów zezwalających na sprzedaż tych napojów.
4. Dyrektorzy i zarządcy, wyrażając opinię, o której mowa w pkt 3, mają prawo do określenia warunków sprzedaży, do których przedsiębiorca starający się o zezwolenie będzie zobowiązany dostosować się.
5. Zezwolenia mogą być wydane na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych:
a) do spożycia poza miejscem sprzedaży,
b) do spożycia w miejscu sprzedaży,
c) do spożycia w czasie i miejscu organizowania zabaw i uroczystości,
d) do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży na imprezach odbywających się na otwartym powietrzu.
6. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu i poza miejscem sprzedaży mogą być wydawane na następujące, z uwagi na zawartość alkoholu, rodzaje napojów:
a) do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,
b) powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu,
c) powyżej 18% zawartości alkoholu.
7. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, mogą być wydane na sprzedaż prowadzoną:
– w sklepach branżowych ze sprzedażą napojów alkoholowych,
– w sklepach spożywczych i spożywczo-prze-mysłowych.
8. Zakazuje się spożywania napojów alkoholowych we wszystkich placówkach handlowych i w obrębach tych placówek, prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży.
9. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, o których mowa w pkt 6, mogą być wydawane na sprzedaż prowadzoną:
a) w restauracjach, gospodach, zajazdach,
b) w kawiarniach, herbaciarniach, cukierniach,
c) w barach, z wyjątkiem barów mlecznych.
10. Sprzedaż napojów alkoholowych zawierających powyżej 18% alkoholu przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, może być prowadzona tylko w zakładach gastronomicznych prowadzących jednocześnie konsumpcję (sprzedaż wyrobów kulinarnych).
11. Zabroniona jest konsumpcja napojów alkoholowych zawierających
powyżej 4,5% alkoholu,
(z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży – przy stoiskach
wystawionych na zewnątrz (letnie ogrody, tarasy itp.).
12. Zezwolenia, o których mowa w pkt 5c, d, mogą być wydawane jednorazowo przedsiębiorcom posiadającym zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
13. Na prowadzenie sprzedaży każdego z rodzajów napojów alkoholowych, o których mowa w pkt 6, jest wymagane odrębne zezwolenie.
13. Zezwolenie powinno być wywieszone w punkcie sprzedaży napojów alkoholowych w widocznym miejscu.
15. Wójt Gminy prowadzi rejestr wydanych zezwoleń.