835 UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W STRONIU ŚLĄSKIM z dnia 25 lutego 2002 r. w sprawie ustalenia dla terenu gminy Stronie Śląskie liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), do spożycia poza miejscem sprzedaży, jak i w miejscu sprzedaży oraz w sprawie ustalenia zasad usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków ich sprzedaży Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 40 ust. 1, art. 41 ust. 1, art. 42 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. z 2001 r. Dz. U. Nr 142, poz. 1591) oraz art. 12 ust. 1, ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 ze zmianami) Rada Miejska w Stroniu Śląskim uchwala, co następuje: |
§ 1
1. Ustala się liczbę punktów sprzedaży napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), do spożycia poza miejscem sprzedaży na 35.
2. Ustala się liczbę punktów sprzedaży napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), do spożycia w miejscu sprzedaży na 35.
§ 2
Ustala się zasady usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunki ich sprzedaży, które stanowią załącznik do niniejszej uchwały.
§ 3
Traci moc uchwała nr XXVII/188/01 w sprawie gminnego programu profilaktyki i rozwiązywania problemów alkoholowych, szczegółowych zasad wydawania i co-
fania zezwoleń na prowadzenie sprzedaży napojów alkoholowych, powołania składu komisji ds. rozwiązywania problemów alkoholowych, zasad wynagradzania członków gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych.
§ 4
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miejskiemu w Stroniu Śląskim.
§ 5
Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.
§ 6
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od daty jej ogłoszenia.
Załącznik do uchwały Rady Miejskiej w Stroniu Śląskim z dnia 25 lutego 2002 r. (poz. 835)
I. Zasady usytuowania miejsc sprzedaży napojów alkoholowych
1. Zgodnie z art. 14 i art. 15 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych:
a) na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych i do- mów studenckich,
b) na terenie zakładów pracy oraz miejsc zbiorowego żywienia pracowników,
c) w miejscach i czasie masowych zgromadzeń,
d) w środkach i obiektach komunikacji publicznej,
e) w obiektach zajmowanych przez organy wojskowe i spraw wewnętrznych, jak również w rejonie obiektów koszarowych i zakwaterowania przejściowego jednostek wojskowych,
f) zabrania się spożywania napojów alkoholowych na ulicach, placach i w parkach, z wyjątkiem miejsc przeznaczonych do ich spożycia na miejscu, w punktach sprzedaży tych napojów,
g) zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów zawierających więcej niż 18% alkoholu w ośrodkach szkoleniowych,
h) zabrania się sprzedaży i podawania napojów zawierających więcej niż 18% w domach wypoczynkowych,
i) sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów zawierających więcej niż 4,5% alkoholu może się odbywać, na imprezach na otwartym powietrzu tylko za zezwoleniem i tylko w miejscach do tego wyznaczonych,
j) zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
II. Warunki sprzedaży napojów alkoholowych:
1. Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 4,5% (z wyjątkiem piwa), do spożycia poza miejscem sprzedaży, mogą być sprzedawane tylko w sklepach branżowych lub na wydzielonych stoiskach. Za osobne stoisko uważa się część sklepu, który posiada osobną ladę o powierzchni min. 1 m2 (wydzieloną fizycznie z reszty sklepu) oraz osobny regał, na którym znajdują się wyłącznie napoje alkoholowe.
2. Podmiot posiadający zezwolenie winien zapewnić, by w punkcie sprzedaży lub podawania napojów alkoholowych były:
a) tabliczka, na której będzie podany nr zezwolenia na sprzedaż lub podawania napojów alkoholowych i data upływu jego ważności,
b) tabliczka o zakazie sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym,
a) tabliczka o szkodliwości spożywania alkoholu.
3. Placówka sprzedająca piwo do spożycia na miejscu sprzedaży musi posiadać przynajmniej jedną toaletę z bieżącą wodą zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi.
4. Placówka sprzedająca piwo do spożycia w miejscu sprzedaży, która w obrębie swojej posesji prowadzi “ogródek piwny” wraz z miejscami do konsumpcji, zobowiązana jest zabezpieczyć teren działalności przez postawienie ogrodzenia. Sprzedaż w “ogródkach piwnych” może być prowadzona w sezonie wzmożonego ruchu turystycznego, tj. od 1 czerwca do 30 września maksymalnie do godz. 2200, w pozostałym okresie do godz. 2000.
5. Lokal sprzedający napoje o zaw. powyżej 18% do spożycia w miejscu sprzedaży musi posiadać co najmniej 12 miejsc konsumpcyjnych.