94

UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W ZGORZELCU

z dnia 22 listopada 2001 r.

w sprawie określenia liczby, zasad usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych, zasad wydawania i cofania zezwoleń na prowadzenie sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży oraz kontroli przestrzegania zasad obrotu tymi napojami na terenie Miasta Zgorzelec

Na podstawie art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) oraz art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.), Rada Miejska w Zgorzelcu uchwala, co następuje:

§ 1

Wprowadza się limit punktów sprzedaży oraz sprzedaży i podawania napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) przeznaczonych do spożycia na miejscu i poza miejscem sprzedaży na terenie miasta Zgorzelca w ilości:

a) 150 punktów sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży (sprzedaż detaliczna),

b) 50 punktów sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży (lokale gastronomiczne).

§ 2

1. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży wydaje się dla zakładów i placówek gastronomicznych z wyłączeniem:

a) barów mlecznych,

b) punktów małej gastronomii (rożna, plackarnie, pizzerie, smażalnie ryb, itp.) w odniesieniu do alkoholu powyżej 4,5% z wyjątkiem piwa.

2. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w lokalach gastronomicznych wydaje się po uzyskaniu zgody właściwego organu sanitarnego.

§ 3

Sprzedaż napojów alkoholowych może odbywać się w miejscach i na zasadach określonych w zezwoleniu.

§ 4

Wzory zezwoleń stanowią załącznik nr 1, 2, 3 do niniejszej uchwały.

§ 5

Prowadzenie tzw. “kawiarni letnich”, “ogródków piwnych” przez przedsiębiorców posiadających zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych może odbywać się wyłącznie w miejscu bezpośrednio przyległym do wejścia lokalu gastronomicznego na podstawie tytułu prawnego do gruntu.

§ 6

Do prowadzenia kontroli sprzedaży napojów alkoholowych w placówkach handlowych i lokalach gastronomicznych uprawnione są:

– organ wydający zezwolenie,

– inne ustawowo uprawnione organy.

§ 7

Zezwolenie winno być umieszczone w widocznym miejscu w punkcie sprzedaży.

§ 8

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Zgorzelec.

§ 9

Traci moc uchwała Rady Miejskiej w Zgorzelcu nr 353/2001 z dnia 31 lipca 2001 r. w sprawie określenia liczby, zasad usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych, zasad wydawania i cofania zezwoleń na prowadzenie sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży oraz kontroli przestrzegania zasad obrotu tymi napojami na terenie Miasta Zgorzelec.

§ 10

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

PRZEWODNICZĄCY
RADY MIEJSKIEJ
MACIEJ DOBRZYŃSKI

Załącznik nr 1 do uchwały Rady Miejskiej w Zgorzelcu z dnia 22 listopada 2001 r. (poz. 94)

(pieczęć organu)

Zgorzelec

Zezwolenie Nr A

Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późniejszymi zmianami) oraz z właściwą uchwałą Rady Miejskiej w sprawie sprzedaży i podawania napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu na terenie miasta Zgorzelca.

Na wniosek

Pana/i ....................................................................................................

.....................................................................................................

(imię i nazwisko, adres zamieszkania)

udziela się zezwolenia na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawierających do 4,5% oraz na piwo.

W lokalu:

...................................................................................................................................

(nazwa lokalu, placówki, dokładny adres)

1) do spożycia poza miejscem sprzedaży, na wynos*)

2) do spożycia w miejscu sprzedaży – tj. w placówce gastronomicznej na czas ograniczony

od .............................. do ..............................

na następujących warunkach:

1) Sprzedaż i podawanie*) napojów alkoholowych może być prowadzone w godzinach: czasu pracy placówki handlowej.

2) Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych poza lokalem wskazanym w niniejszym zezwoleniu, na co wymagane jest odrębne zezwolenie.

3) Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

– osobom w stanie nietrzeźwym,

– osobom do lat 18,

– na kredyt lub pod zastaw.

4) Umieszczenia informacji na stoisku o szkodliwości spożywania alkoholu.

5) Wywieszenia zezwolenia w lokalu na widocznym miejscu i zabezpieczenie przed zniszczeniem.

6) Zapewnienia porządku publicznego w miejscu sprzedaży i najbliższym otoczeniu.

7) Podawanie i spożywanie napojów alkoholowych może odbywać się tylko na sali konsumpcyjnej.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

8) .................................................................................................................................................

Uprawnienia wynikające z niniejszego zezwolenia mogą być ograniczone w wyniku zakazów wprowadzonych przez Rade Ministrów na podstawie art. 19 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późniejszymi zmianami).

*) niepotrzebne skreślić

 

Wyciąg z ustawy z dnia 26.10.1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z późniejszymi zmianami:

 

Art. 13 ust. 1 Napoje alkoholowe dostarcza się do miejsc sprzedaży tylko w naczyniach zamkniętych z oznaczeniem nazwy producenta, rodzaju i ilości napoju oraz jego mocy.

ust. 2 W miejscach sprzedaży napojów alkoholowych powinna być uwidoczniona informacja o szkodliwości spożywania alkoholu.

 

Art. 15 Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwym,

2) osobom do lat 18,

3) na kredyt lub pod zastaw.

 

Art. 18 ust. 1 Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza, po zasięgnięciu opinii Zarządu Gminy.

ust. 6 Zezwolenia, o których mowa w ust. 1 cofa się w przypadku:

1) nieprzestrzegania zasad obrotu napojami alkoholowymi, a w szczególności sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym,

2) powtarzającego się w miejscu sprzedaży lub najbliższej okolicy zakłócenia porządku publicznego w związku ze sprzedażą napojów alkoholowych przez daną placówkę,

3) wprowadzenie do sprzedaży napojów alkoholowych pochodzących z nielegalnych źródeł,

4) nieprzestrzegania warunków określonych w zezwoleniu,

5) przedstawienie fałszywych danych w oświadczeniu, o których mowa w art. 11 ust. 4,

6) popełnienie przestępstwa w celu osiągnięcia korzyści majątkowych przez osobę odpowiedzialną za działalność podmiotu gospodarczego posiadającego zezwolenie,

7) w przypadkach, o których mowa w ust. 6 pkt 1 i 2, cofnięcie zezwolenia wymaga zasięgnięcia opinii właściwej komisji rady gminy,

7a) Przedsiębiorca, któremu cofnięto zezwolenie może wystąpić z wnioskiem o ponowne wydanie zezwolenia nie wcześniej niż po upływie 3 lat od dnia wydania decyzji o jego cofnięciu,

8( zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wygasa w przypadku:

a) likwidacji punktu sprzedaży,

b) upływu terminu ważności zezwolenia,

c) zmiany rodzaju działalności punktu sprzedaży,

d) zmiany przedsiębiorcy, któremu udzielono zezwolenia,

e) nie dokonania opłaty przewidzianej w art. 111 do 31 stycznia każdego roku kalendarzowego objętego zezwoleniem.

 

Art. 43

1) Kto sprzedaje lub podaje napoje alkoholowe w wypadkach kiedy jest to zabronione, albo bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, podlega karze grzywny,

2) Tej samej karze podlega kierownik zakładu handlowego lub gastronomicznego, który nie dopełnia obowiązku nadzoru i przez to dopuszcza się do popełnienia w tym zakładzie wykroczenia określonego w ust. 1.

Załącznik nr 2 do uchwały Rady Miejskiej w Zgorzelcu z dnia 22 listopada 2001 r. (poz. 94)

 

(pieczęć organu)

Zgorzelec, dn.

Zezwolenie Nr B

 

Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późniejszymi zmianami) oraz z właściwą uchwałą Rady Miejskiej w sprawie sprzedaży i podawania napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu na terenie miasta Zgorzelca.

 

Na wniosek

Pana/i ....................................................................................................

.....................................................................................................

(imię i nazwisko, adres zamieszkania)

udziela się zezwolenia na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu.

W lokalu:

...........................................................................................................................................................

(nazwa lokalu, placówki, dokładny adres)

1) do spożycia poza miejscem sprzedaży, na wynos*)

2) do spożycia w miejscu sprzedaży – tj. w placówce gastronomicznej na czas ograniczony

od .............................. do ..............................

na następujących warunkach:

1) Sprzedaż i podawanie*) napojów alkoholowych może być prowadzone w godzinach: czasu pracy placówki handlowej.

2) Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych poza lokalem wskazanym w niniejszym zezwoleniu, na co wymagane jest odrębne zezwolenie.

3) Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

– osobom w stanie nietrzeźwym,

– osobom do lat 18,

– na kredyt lub pod zastaw.

4) Umieszczenia informacji na stoisku o szkodliwości spożywania alkoholu.

5) Wywieszenia zezwolenia w lokalu na widocznym miejscu i zabezpieczenie przed zniszczeniem.

6) Zapewnienia porządku publicznego w miejscu sprzedaży i najbliższym otoczeniu.

7) Podawanie i spożywanie napojów alkoholowych może odbywać się tylko na sali konsumpcyjnej.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

8) .................................................................................................................................................

 

 

Uprawnienia wynikające z niniejszego zezwolenia mogą być ograniczone w wyniku zakazów wprowadzonych przez Rade Ministrów na podstawie art. 19 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późniejszymi zmianami).

*) niepotrzebne skreślić

 

Wyciąg z ustawy z dnia 26.10.1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z późniejszymi zmianami:

 

Art. 13 ust. 1 Napoje alkoholowe dostarcza się do miejsc sprzedaży tylko w naczyniach zamkniętych z oznaczeniem nazwy producenta, rodzaju i ilości napoju oraz jego mocy.

ust. 2 W miejscach sprzedaży napojów alkoholowych powinna być uwidoczniona informacja o szkodliwości spożywania alkoholu.

 

Art. 15 Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwym,

2) osobom do lat 18,

3) na kredyt lub pod zastaw.

 

Art. 18 ust. 1 Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza, po zasięgnięciu opinii Zarządu Gminy.

ust. 6 Zezwolenia, o których mowa w ust. 1 cofa się w przypadku:

1) nieprzestrzegania zasad obrotu napojami alkoholowymi, a w szczególności sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym,

2) powtarzającego się w miejscu sprzedaży lub najbliższej okolicy zakłócenia porządku publicznego w związku ze sprzedażą napojów alkoholowych przez daną placówkę,

3) wprowadzenie do sprzedaży napojów alkoholowych pochodzących z nielegalnych źródeł,

4) nieprzestrzegania warunków określonych w zezwoleniu,

5) przedstawienie fałszywych danych w oświadczeniu, o których mowa w art. 11 ust. 4,

6) popełnienie przestępstwa w celu osiągnięcia korzyści majątkowych przez osobę odpowiedzialną za działalność podmiotu gospodarczego posiadającego zezwolenie,

7) w przypadkach, o których mowa w ust. 6 pkt 1 i 2, cofnięcie zezwolenia wymaga zasięgnięcia opinii właściwej komisji rady gminy,

7a) Przedsiębiorca, któremu cofnięto zezwolenie może wystąpić z wnioskiem o ponowne wydanie zezwolenia nie wcześniej niż po upływie 3 lat od dnia wydania decyzji o jego cofnięciu,

8( zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wygasa w przypadku:

a) likwidacji punktu sprzedaży,

b) upływu terminu ważności zezwolenia,

c) zmiany rodzaju działalności punktu sprzedaży,

d) zmiany przedsiębiorcy, któremu udzielono zezwolenia,

e) nie dokonania opłaty przewidzianej w art. 111 do 31 stycznia każdego roku kalendarzowego objętego zezwoleniem.

 

Art. 43

1) Kto sprzedaje lub podaje napoje alkoholowe w wypadkach kiedy jest to zabronione, albo bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, podlega karze grzywny,

2) Tej samej karze podlega kierownik zakładu handlowego lub gastronomicznego, który nie dopełnia obowiązku nadzoru i przez to dopuszcza się do popełnienia w tym zakładzie wykroczenia określonego w ust. 1.

Załącznik nr 3 do uchwały Rady Miejskiej w Zgorzelcu z dnia 22 listopada 2001 r. (poz. 94)

(pieczęć organu)

Zgorzelec, dn.

 

Zezwolenie Nr C

 

Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późniejszymi zmianami) oraz z właściwą uchwałą Rady Miejskiej w sprawie sprzedaży i podawania napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu na terenie miasta Zgorzelca.

Na wniosek

Pana/i ....................................................................................................

.....................................................................................................

(imię i nazwisko, adres zamieszkania)

udziela się zezwolenia na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawierających powyżej 18% zawartości alkoholu.

W lokalu:

...................................................................................................................................

(nazwa lokalu, placówki, dokładny adres)

1) do spożycia poza miejscem sprzedaży, na wynos*)

2) do spożycia w miejscu sprzedaży – tj. w placówce gastronomicznej na czas ograniczony

od .............................. do ..............................

na następujących warunkach:

1) Sprzedaż i podawanie*) napojów alkoholowych może być prowadzone w godzinach: czasu pracy placówki handlowej.

2) Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych poza lokalem wskazanym w niniejszym zezwoleniu, na co wymagane jest odrębne zezwolenie.

3) Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

– osobom w stanie nietrzeźwym,

– osobom do lat 18,

– na kredyt lub pod zastaw.

4) Umieszczenia informacji na stoisku o szkodliwości spożywania alkoholu.

5) Wywieszenia zezwolenia w lokalu na widocznym miejscu i zabezpieczenie przed zniszczeniem.

6) Zapewnienia porządku publicznego w miejscu sprzedaży i najbliższym otoczeniu.

7) Podawanie i spożywanie napojów alkoholowych może odbywać się tylko na sali konsumpcyjnej.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

8) .................................................................................................................................................

Uprawnienia wynikające z niniejszego zezwolenia mogą być ograniczone w wyniku zakazów wprowadzonych przez Rade Ministrów na podstawie art. 19 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późniejszymi zmianami).

*) niepotrzebne skreślić

Wyciąg z ustawy z dnia 26.10.1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z późniejszymi zmianami:

 

Art. 13 ust. 1 Napoje alkoholowe dostarcza się do miejsc sprzedaży tylko w naczyniach zamkniętych z oznaczeniem nazwy producenta, rodzaju i ilości napoju oraz jego mocy.

ust. 2 W miejscach sprzedaży napojów alkoholowych powinna być uwidoczniona informacja o szkodliwości spożywania alkoholu.

 

Art. 15 Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:

1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwym,

2) osobom do lat 18,

3) na kredyt lub pod zastaw.

 

Art. 18 ust. 1 Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza, po zasięgnięciu opinii Zarządu Gminy.

ust. 6 Zezwolenia, o których mowa w ust. 1 cofa się w przypadku:

1) nieprzestrzegania zasad obrotu napojami alkoholowymi, a w szczególności sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym,

2) powtarzającego się w miejscu sprzedaży lub najbliższej okolicy zakłócenia porządku publicznego w związku ze sprzedażą napojów alkoholowych przez daną placówkę,

3) wprowadzenie do sprzedaży napojów alkoholowych pochodzących z nielegalnych źródeł,

4) nieprzestrzegania warunków określonych w zezwoleniu,

5) przedstawienie fałszywych danych w oświadczeniu, o których mowa w art. 11 ust. 4,

6) popełnienie przestępstwa w celu osiągnięcia korzyści majątkowych przez osobę odpowiedzialną za działalność podmiotu gospodarczego posiadającego zezwolenie,

7) w przypadkach, o których mowa w ust. 6 pkt 1 i 2, cofnięcie zezwolenia wymaga zasięgnięcia opinii właściwej komisji rady gminy,

7a) Przedsiębiorca, któremu cofnięto zezwolenie może wystąpić z wnioskiem o ponowne wydanie zezwolenia nie wcześniej niż po upływie 3 lat od dnia wydania decyzji o jego cofnięciu,

8( zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wygasa w przypadku:

a) likwidacji punktu sprzedaży,

b) upływu terminu ważności zezwolenia,

c) zmiany rodzaju działalności punktu sprzedaży,

d) zmiany przedsiębiorcy, któremu udzielono zezwolenia,

e) nie dokonania opłaty przewidzianej w art. 111 do 31 stycznia każdego roku kalendarzowego objętego zezwoleniem.

Art. 43

1) Kto sprzedaje lub podaje napoje alkoholowe w wypadkach kiedy jest to zabronione, albo bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, podlega karze grzywny,

2) Tej samej karze podlega kierownik zakładu handlowego lub gastronomicznego, który nie dopełnia obowiązku nadzoru i przez to dopuszcza się do popełnienia w tym zakładzie wykroczenia określonego w ust. 1.