840

UCHWAŁA RADY GMINY KROŚNICE

z dnia 21 marca 2001 r.

w sprawie zasad usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity z 1996 r. Dz. U. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.) oraz art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) Rada Gminy Krośnice uchwala, co następuje:

§ 1

Określa się zasady usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunki sprzedaży napojów alkoholowych wg załącznika nr 1.

§ 2

Traci moc uchwała nr XXVI/150/93 Rady Gminy Krośnice z dnia 09.07.1993 r. w sprawie określenia zasad sprzedaży i usytuowania miejsc sprzedaży napojów alkoholowych.

§ 3

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Gminy Krośnice.

§ 4

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

PRZEWODNICZĄCY

RADY GMINY

JÓZEF WITEK

Załącznik nr 1 do uchwały Rady Gminy Krośnice z dnia 21 marca 2001 r. (poz. 840)

w sprawie zasad usytuowania na terenie gminy miejsc sprzedaży napojów alkoholowych

i warunki sprzedaży tych napojów

1. Ustalając usytuowanie punktów sprzedaży napojów alkoholowych, należy kierować się zasadą ograniczenia dostępności alkoholu.

2. Przedsiębiorca starający się o zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych winien złożyć podanie do wójta gminy, na którym będzie znajdować się pisemna zgoda rady sołeckiej wsi, w którym położony jest punkt, zezwalająca na sprzedaż tych napojów.

3. Jeżeli punkt sprzedaży (licząc od drzwi wejściowych do lokalu) będzie położony w odległości mniejszej niż 150 metrów od granic działki, na której znajdują się obiekty kultu religijnego oraz obiekty wymienione w art. 14 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, warunkiem wyrażenia zgody na sprzedaż napojów alkoholowych jest uzyskanie pozytywnej pisemnej opinii dyrektorów i zarządców tych obiektów zezwalających na sprzedaż tych napojów.

4. Dyrektorzy i zarządcy, wyrażając opinię, o której mowa w pkt 3, mają prawo do określenia warunków sprzedaży, do których przedsiębiorca starający się o zezwolenie będzie zobowiązany dostosować się.

5. Zezwolenia mogą być wydane na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych:

a) do spożycia poza miejscem sprzedaży,

b) do spożycia w miejscu sprzedaży,

c) do spożycia w czasie i miejscu organizowania zabaw i uroczystości,

d) do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży na imprezach odbywających się na otwartym powietrzu.

6. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu i poza miejscem sprzedaży mogą być wydawane na następujące, z uwagi na zawartość alkoholu, rodzaje napojów:

a) do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,

b) powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu,

c) powyżej 18% zawartości alkoholu.

7. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży mogą być wydane na sprzedaż prowadzoną:

– w sklepach branżowych ze sprzedażą napojów alkoholowych,

– w sklepach spożywczych i spożywczo-prze-mysłowych.

8. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, o których mowa w pkt 6, mogą być wydawane na sprzedaż prowadzoną:

a) w restauracjach, gospodach, zajazdach,

b) w kawiarniach, herbaciarniach, cukierniach,

c) w barach, z wyjątkiem barów mlecznych.

 

9. Zezwolenia, o których mowa w pkt 5c, d, mogą być wydawane jednorazowo przedsiębiorcom posiadającym zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.

10. Na prowadzenie sprzedaży każdego z rodzajów napojów alkoholowych, o których mowa w pkt 6, jest wymagane odrębne zezwolenie.

11. Zezwolenie powinno być wywieszone w punkcie sprzedaży napojów alkoholowych w widocznym miejscu i zabezpieczone przed zniszczeniem.

12. Wójt prowadzi rejestr wydanych zezwoleń.