663

UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ GMINY STRZEGOM

z dnia 26 lutego 2001 r.

w sprawie ustalenia czasu pracy placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych  i  zakładów  usługowych  dla  ludności  na  terenie gminy

Strzegom

       Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.) oraz art. XII § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Przepisy wprowadzające Kodeks pracy (Dz. U. Nr 24, poz. 142 z późn. zm.) Rada Miejska Gminy Strzegom uchwala, co następuje:

 


§ 1

1.  Dni i godziny otwierania oraz zamykania placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności powinny zapewniać klientom – konsumentom możliwość pełnego zaspokojenia potrzeb w zakresie działalności tych placówek.

2.  Placówki i zakłady, o których mowa w ust. 1, mogą być otwierane i zamykane każdego dnia tygodnia w godzinach ustalonych przez przedsiębiorcę, z tym że w przedziale czasowym od godziny 6oo do godziny 22oo.

§ 2

Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą mogą wydłużyć godziny otwarcia placówek i zakładów, o których mowa w § 1, według własnej decyzji, o ile nie będzie to kolidowało z innymi przepisami prawa.

§ 3

Zakłady świadczące usługi dla ludności poza stałą siedzibą zakładu (u klienta) winny czas przyjmowania zamówień oznaczyć na szyldach w siedzibie tegoż zakładu.

§ 4

Wprowadza się obowiązek umieszczenia w widocznym miejscu dla klienta – na frontowej witrynie lub drzwiach wejściowych –informacji o dniach i godzinach otwierania i zamykania placówki handlu detalicznego, zakładu gastronomicznego, zakładu usługowego.

Chwilowe zamknięcie placówki lub zakładu, o których mowa w uchwale, winno być oznaczone godziną zamknięcia oraz otwarcia.

§ 5

Użyte w uchwale określenia oznaczają:

1) placówka handlu detalicznego – punkt sprzedaży detalicznej działający w odpowiednio urządzonym lokalu, gdzie klient może dokonać wyboru towaru i zakupu,

2) zakład gastronomiczny – jednostka wyodrębniona lokalowo, mieszcząca się w obiekcie budowlanym, której przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu,

3) zakład usługowy – punkt świadczenia usług w lokalu, do którego klient może wejść w celu zlecenia wykonania usługi.

§ 6

Zobowiązuje się Straż Miejską do przeprowadzania kontroli w zakresie przestrzegania postanowień niniejszej uchwały.

§ 7

Winni naruszenia przepisów niniejszej uchwały podlegają karze grzywny w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

§ 8

Traci moc uchwała nr 49/93 Rady Gminy i Miasta w Strzegomiu z dnia 30 września 1993 r. w sprawie ustalenia czasu pracy placówek handlowych, gastronomicznych i usługowych.

§ 9

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta w Strzegomiu.

§ 10

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia i podlega ogłoszeniu poprzez rozplakatowanie na tablicy ogłoszeń w siedzibie Urzędu Miejskiego w Strzegomiu.

 

 

 

                                             PRZEWODNICZĄCY

                                          RADY MIEJSKIEJ GMINY

                                                MAREK KOLANO