2161

UCHWAŁA RADY GMINY MĘCINKA

z dnia 27 września 2001 r.

w sprawie zasad usytuowania na terenie gminy Męcinka miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów

Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74, Nr 58, poz. 261, Nr 106, poz. 496, Nr 132, poz. 622, z 1997 r. Nr 9, poz. 43, Nr 106, poz. 679, Nr 107, poz. 686, Nr 113, poz. 734, Nr 123, poz. 775, z 1998 r. Nr 155, poz. 1014, Nr 162, poz. 1126, z 2000 r. Nr 26, poz. 206, Nr 48, poz. 552) oraz art. 12 pkt 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 1982 r. Nr 35, poz. 230, Dz. U. z 1984 r. Nr 34, poz. 184, Dz. U. z 1987 r. Nr 33, poz. 180, Dz. U. z 1989 r. Nr 35, poz. 192, Dz. U. z 1990 r. Nr 34, poz. 198 i Nr 73, poz. 431, Dz. U. z 1991 r. Nr 73, poz. 321 i Nr 94, poz. 419, Dz. U. z 1993 r. Nr 40, poz. 184, Dz. U. z 1996 r. Nr 127, poz. 593, Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 555, Nr 113, poz. 732 i Nr 121,
poz. 770, Dz. U. z 1998 r. Nr 106, poz. 668, Dz. U. z 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 120, poz. 1268, Dz. U. z 2001 r. Nr 60, poz. 610) Rada Gminy w Męcince uchwala, co następuje:

§ 1

Ustala się zasady usytuowania na terenie gminy Męcinka miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów zgodnie z załącznikiem do uchwały.

§ 2

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Gminy Męcinka.

§ 3

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

WICEPRZEWODNICZĄCY
RADY GMINY
WOJCIECH LICHOŃ

Załącznik do uchwały Rady Gminy Męcinka z dnia 27 września 2001 r. (poz. 2161)

1. Zasady usytuowania miejsc sprzedaży:

1) miejsce sprzedaży napojów alkoholowych może być usytuowane w odległości minimum 20 metrów od urzędu, placówek oświaty, obiektów kultu religijnego, obiektów sportowych, zakładów opieki zdrowotnej,

2) miejsca sprzedaży napojów alkoholowych, w których jest prowadzona sprzedaż całodobowa napojów alkoholowych, nie mogą być usytuowane w budynkach mieszkalnych,

3) dopuszcza się wydanie zezwolenia na sprzedaż, sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych
bez zachowania warunku określonego w pkt 1 po przedstawieniu przez wnioskodawcę pozytywnej pisemnej opinii rady sołeckiej danej miejscowości.

2. Warunki sprzedaży napojów alkoholowych:

1. Ogólne:

1) umieszczenie w widocznym miejscu tabliczek informacyjnych o zakazach wskazanych w art. 15 ustawy o wychowaniu w trzeźwości
i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,

2) zapewnienie informacji o szkodliwości picia alkoholu,

3) zapewnienie informacji zakazującej spożywania alkoholu na terenie placówki handlu detalicznego oraz na terenie przynależnym i w jego obrębie. Zapis nie dotyczy punktów gastronomicznych, które wydzieliły dodatkowe miejsca konsumpcyjne dla klientów, na zewnątrz obiektu.

2. Dla placówek handlu detalicznego:

1) pomieszczenie, w którym prowadzona jest sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, winno być zlokalizowane w budynku. Dopuszcza się możliwość prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych w tymczasowych obiektach budowlanych pod warunkiem dodatkowego ich zabezpieczenia poprzez założenie krat w witrynach i drzwiach wejściowych,

2) sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży może być prowadzona wyłącznie w:

a) sklepach branżowych ze sprzedażą napojów alkoholowych, których powierzchnia wynosi minimum 15 m2,

b) w wydzielonych stoiskach innych punktów handlowych, których powierzchnia (wydzielonych stoisk) wynosi nie mniej niż
4 m2,

3) w wydzielonym stoisku dopuszcza się sprzedaż jedynie wyrobów tytoniowych i napojów bezalkoholowych,

4) sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży może odbywać się wyłącznie w godzinach określonych w przepisach szczególnych,

5) butelka sprzedawanego alkoholu powyżej 18% pakowana być powinna w nieprzezroczysty papier,

6) podmiot gospodarczy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych nie może stwarzać warunków do spożywania napojów alkoholowych w punkcie sprzedaży i w jego najbliższym otoczeniu.

3. Dla placówek gastronomicznych:

1) sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży jest prowadzona w budynkach spełniających wymagania sanitarne określone odrębnymi przepisami,

2) miejsce, w którym prowadzona jest sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży winno spełniać następujące warunki:

a) minimalna powierzchnia sali konsumpcyj-
nej – 15 m2,

b) minimalna ilość stolików – 4,

c) minimalna ilość miejsc siedzących – 16.

3) przedsiębiorca posiadający zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych w miejscu sprzedaży do 4,5% alkoholu oraz piwa może usytuować dodatkowe stoliki przed zakładem, umożliwiające spożycie tych napojów.