2111

UCHWAŁA RADY GMINY WARTA BOLESŁAWIECKA

z dnia 25 września 2001 r.

w sprawie ustalenia zasad usytuowania na terenie gminy Warta Bolesławiecka miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów

Na podstawie art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jedn. Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74; zm. Dz. U. Nr 58, poz. 261, Dz. U. Nr 106, poz. 496, Dz. U. Nr 132, poz. 622; z 1997 r. Dz. U. Nr 9, poz. 43, Dz. U. Nr 123, poz. 775, Dz. U. Nr 107, poz. 686, Dz. U. Nr 113, poz. 734, Dz. U. Nr 106, poz. 679; z 1998 r. Dz. U. Nr 155, poz. 1014, Dz. U. Nr 162, poz. 1126; z 2000 r. Dz. U. Nr 26, poz. 306, Dz. U. Nr 48, poz. 552, Dz. U. Nr 88, poz. 985, Dz. U. Nr 62, poz. 718, Dz. U. Nr 95, poz. 1041, Dz. U. Nr 91, poz. 1009; z 2001 r. Dz. U. Nr 45, poz. 497) oraz 12 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230; zm. z 1987 r. Dz. U. Nr 33, poz. 18; z 1989 r. Dz. U. Nr 35, poz. 192; z 1990 r. Dz. U. Nr 34, poz. 198, Dz. U. Nr 73, poz. 431; z 1991 r. Dz. U. Nr 73, poz. 321, Dz. U. Nr 94, poz. 419; z 1993 r. Dz. U. Nr 40, poz. 184; z 1996 r. Dz. U. Nr 127, poz. 593; z 1997 r. Dz. U. Nr 113, poz. 732, Dz. U. Nr 121, poz. 770, Dz. U. Nr 88, poz. 554; z 1998 r. Dz. U. Nr 106, poz. 668; z 2000 r. Dz. U. Nr 12, poz. 136, Dz. U. Nr 120, poz. 1268; z 2001 r. Dz. U. Nr 60, poz. 610) Rada Gminy w Warcie Bolesławieckiej uchwala, co następuje:

§ 1

Ustala się zasady usytuowania na terenie gminy Warta Bolesławiecka miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunki sprzedaży tych napojów zgodnie z treścią załącznika do niniejszej uchwały.

§ 2

Ilekroć w niniejszej uchwale jest mowa o:

1) budynku – należy przez to rozumieć obiekt budowlany trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiadający fundamenty i dach,

2) tymczasowym obiekcie budowlanym – należy przez to rozumieć obiekt budowlany przeznaczony do czasowego użytkowania w okresie krótszym od jego trwałości technicznej, przewidziany do przeniesienia w inne miejsce lub do rozbiórki, a także obiekt budowlany niepołączony trwale z gruntem,

3) bezpośrednim sąsiedztwie – należy przez to rozumieć sytuację, gdy obiekt, w którym prowadzona jest sprzedaż napojów alkoholowych:

a) graniczy bezpośrednio z obiektami wymienionymi w § 1 ust. 1 załącznika do niniejszej uchwały,

b) znajduje się w okolicy przyległej do obiektów wymienionych w § 1 ust. 1 załącznika, która ze względu na swój charakter umożliwia dostęp oraz kontakt wzrokowy i słuchowy,

4) placówce handlowej – rozumie się przez to placówkę posiadającą w ciągłej sprzedaży produkty żywnościowe.

§ 3

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Gminy Warta Bolesławiecka.

§ 4

Traci moc uchwała nr XXV/160/2001 Rady Gminy Warta Bolesławiecka z dnia 6 lutego 2001 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości powyżej 4,5% alkoholu (za wyjątkiem piwa), do spożycia poza miejscem sprzedaży oraz zasad usytuowania miejsc sprzedaży i warunków wydawania i cofania zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych na terenie gminy Warta Bolesławiecka na 2001 rok (Dz. Urz. Województwa Dolnośląskiego Nr 38, poz. 387).

§ 5

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

PRZEWODNICZĄCY RADY
ADAM MAKSYMCZYK

Załącznik do uchwały Rady Gminy Warta Bolesławiecka z dnia 25 września 2001 r. (poz. 2111)

ZASADY USYTUOWANIA

MIEJSC SPRZEDAŻY NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH

I WARUNKI SPRZEDAŻY TYCH NAPOJÓW

§ 1

1. Miejsca sprzedaży napojów alkoholowych nie mogą być usytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie:

– urzędów organów administracji publicznej,

– szkół i przedszkoli,

– obiektów kultu religijnego, a w szczególności kościołów, plebani przykościelnych, kaplic, cmen-tarzy przykościelnych lub komunalnych.

2. Przedsiębiorca prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych, szczególnie całodobowo lub w czasie wydłużonym, jest zobowiązany do zachowania ładu i porządku w miejscu sprzedaży oraz w bezpośrednim sąsiedztwie punktu sprzedaży.

3. Wejście do placówki nie może sąsiadować bezpośrednio z pasem jezdni i musi być usytuowane w odległości do najmniej 3 m od krawędzi jezdni.

4. Dopuszcza się wydanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych dla przedsiębiorców, którzy prowadzą sprzedaż w budynku niespełniającym warunku określonego w ust. 1 po przedstawieniu pisemnych pozytywnych opinii ich zarządców.

§ 2

1. Pomieszczenia, w których prowadzona jest sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, winny być zlokalizowane w budynkach. Dopuszcza się możliwość sprzedaży napojów alkoholowych w tymczasowych obiektach budowlanych pod warunkiem dodatkowego ich zabezpieczenia poprzez założenie krat w witrynach i drzwiach wejściowych.

2. Sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia poza miejscem sprzedaży może być prowadzona wyłącznie w:

1) sklepach branżowych ze sprzedażą napojów alkoholowych, których powierzchnia wynosi minimum 15 m2,

2) wydzielonych stoiskach innych placówek handlowych, których powierzchnia (wydzielonych stoisk) wynosi nie mniej niż 4 m2.

3. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży może odbywać się wyłącznie w godzinach określonych w przepisach szczególnych.

§ 3

1. Sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży jest prowadzona wyłącznie w:

1) restauracjach,

2) zajazdach,

3) barach,

4) kawiarniach.

2. Sprzedaż napojów alkoholowych jest prowadzona w budynkach spełniających wymagania sanitarne określone odrębnymi przepisami.

3. Miejsce, w którym prowadzona jest sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży musi spełniać następujące warunki:

1) sala konsumpcyjna o powierzchni nie mniejszej niż 12 m2,

2) minimalna liczba stolików – 2 i miejsc siedzących – 8,

3) dania gorące, w ciągłej sprzedaży, z tym że zapis nie dotyczy placówki posiadającej wyłącznie zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych do 4,5% alkoholu oraz na piwo,

4. Sprzedaż napojów alkoholowych zawierających do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwa może być prowadzona w miejscu usytuowanym przy placówce (ogrodzony ogródek ze stolikami, krzesłami, ławkami, parasolami), o której mowa w ust. 1, przez przedsiębiorców posiadających zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży.

5. Sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży może się odbywać wyłącznie w godzinach określonych w przepisach szczególnych.

§ 4

Zezwolenia jednorazowe na sprzedaż napojów alkoholowych w czasie i miejscu organizowanych imprez, odbywających się na wolnym powietrzu, mogą być wydane maksymalnie dla trzech podmiotów w ramach wydanych im zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych z zachowaniem warunków określonych w § 1 niniejszych zasad.