2023 UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W ZAWIDOWIE z dnia 26 września 2001 r. w sprawie określenia liczby, zasad usytuowania punktów sprzedaży
napojów alkoholowych, zasad wydawania i cofania zezwoleń na prowadzenie sprzedaży
napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży
i kontroli przestrzegania zasad obrotu tymi napo- Na podstawie art. 12 ust. 1 i 2 i art. 14 ust. 6 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) oraz art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.) Rada Miejska w Zawidowie uchwala, co następuje: |
§ 1
Ustala się liczbę punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) na terenie gminy Zawidów w ilości:
a) 15 punktów sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży (sprzedaż detaliczna),
b) 15 punktów sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży (lokal gastronomiczny).
§ 2
1. Sprzedaż napojów alkoholowych może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza Miasta po zasięgnięciu opinii Zarządu Miasta.
2. Zezwolenia na sprzedaż napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży wydawane mogą być:
a) sklepom branżowym ze sprzedażą napojów alkoholowych,
b) wydzielonym stoiskom w innych placówkach handlowych.
3. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży wydaje się dla zakładów i placówek gastronomicznych z wyłączeniem:
a) punktów małej gastronomii (smażalnie ryb, rożna, pizzerie itp.) i barów mlecznych w odniesieniu do alkoholu powyżej 4,5% z wyjątkiem piwa.
4. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w lokalach gastronomicznych wydaje się po otrzymaniu zgody właściwego organu sanitarnego.
§ 3
Nie wydaje się zezwolenia na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych dla przedsiębiorstw prowadzących punkty obwoźne.
§ 4
Prowadzenie tzw. letnich kawiarni, ogródków piwnych przez przedsiębiorców posiadających zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych może odbywać się wyłącznie w miejscu bezpośrednio przylegającym do wejścia lokalu gastronomicznego na podstawie tytułu prawnego do gruntu.
§ 5
1. Punkt sprzedaży napojów alkoholowych do spożycia na miejscu sprzedaży nie może być usytuowany bliżej niż 100 m.b. od:
– szkół, placówek oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych,
– obiektów kultu religijnego.
2. Odległość należy mierzyć w linii najkrótszej, faktycznej drogi dojścia od wejścia do placówki gastronomicznej do wejścia budynków wymienionych w pkt 1 § 5.
§ 6
Sprzedaż napojów alkoholowych może być prowadzona tylko w godzinach czasu pracy placówek prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych.
§ 7
Wnioskodawca do podania o wydanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych winien dołączyć:
1. Odpis z właściwego rejestru przedsiębiorców.
2. Dokument stwierdzający prawo do lokalu, w którym prowadzona będzie sprzedaż alkoholu.
3. Oświadczenie o wartości sprzedaży napojów alkoholowych w roku poprzednim (nie dotyczy wnioskodawców, którzy ubiegają się o zezwolenia na sprzedaż po raz pierwszy).
§ 8
Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych winno być umieszczone w widocznym miejscu w punkcie sprzedaży i podlegać będzie zwrotowi z chwilą wygaśnięcia lub cofnięcia do organu, który wydał zezwolenie.
§ 9
Do prowadzenia kontroli sprzedaży napojów alkoholowych w placówkach handlowych i lokalach gastronomicznych uprawnione są:
– organ wydający zezwolenie,
– inne ustawowo uprawnione organy.
§ 10
Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży wydaje się oddzielnie na następujące rodzaje tych napojów:
a) do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwo,
b) powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu,
c) powyżej 18% zawartości alkoholu.
§ 11
Traci moc uchwała nr XXXI/155/97 z dnia 31 stycznia 1997 r. w sprawie określenia liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, zasad usytuowania miejsc sprzedaży napojów alkoholowych oraz wprowadzenia zasad zakazu sprzedaży i spożywania alkoholu na terenie gminy Zawidów.
§ 12
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Zawidów.
§ 13
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.