1987 UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W JEDLINIE ZDROJU z dnia 27 września 2001 r. w sprawie ustalenia dla terenu miasta Jedlina Zdrój liczby punktów
sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak
i w miejscu sprzedaży oraz ustalenia zasad usytuowania miejsc sprzedaży napojów
alkoholowych oraz warunków sprzedaży tych Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 40 ust. 1 i art. 42 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.) oraz art. 12 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) Rada Miejska w Jedlinie Zdroju uchwala, co następuje: |
§ 1
Ustala się liczbę punktów sprzedaży napojów alkoholowych
zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia
poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży w ilości
35 punktów, w tym:
poza miejscem sprzedaży – 20,
w miejscu sprzedaży – 15.
§ 2
1. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu i poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza Miasta po zasięgnięciu opinii Zarządu Miejskiego.
2. Zezwolenia na prowadzenie sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży wydaje się tylko wtedy, gdy punkt sprzedaży spełnia warunki sprzedaży i usytuowania odpowiadające zasadom określonym w niniejszej uchwale i programie profilaktyki rozwiązywania problemów alkoholowych określonym odrębną uchwałą.
§ 3
Sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkholou (z wyjątkiem piwa) prowadzi się w wyodrębnionych punktach sprzedaży, którymi są:
1) sklepy branżowe ze sprzedażą napojów alkoholowych,
2) wydzielone stoiska w innych palcówkach handlowych.
§ 4
1. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży wydaje się dla placówek gastronomicznych z wyłączeniem:
a) barów mlecznych,
b) punktów o charakterze obwoźnym,
c) punktów małej gastronomii (rożna, plackarnie, pizzerie, smażalnie ryb itp.) w odniesieniu do napojów o zawartości powyżej 4,5% alkoholu.
2. Przedsiębiorca sprzedający alkohol do konsumpcji na miejscu powinien posiadać salę lub teren ogrodzony o minimalnej powierzchni 20 m2 oraz toaletę.
§ 5
Nie wydaje się zezwoleń na sprzedaż, podawanie
i spożywanie napojów alkoholowych:
a) na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych,
b) obiektów sportowych i kąpielisk,
c) w miejscach i czasie masowych zgromadzeń.
§ 6
Warunki jakie muszą spełniać punkty sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
a) umieszczanie tabliczek informacyjnych o zakazie sprzedaży napojów alkoholowych osobom nieletnim do 18 lat i nietrzeźwym,
b) na kredyt lub pod zastaw,
c) zapewnienie informacji o szkodliwości picia alkoholu,
d) zapewnienie informacji zakazującej spożywania alkoholu w placówce. Postanowienie nie dotyczy punktów gastronomicznych, które wydzieliły dodatkowe miejsca konsumpcyjne dla klientów na zewnątrz obiektu.
§ 7
Lokale gastronomiczne jak i placówki handlowe nieposiadające decyzji Powiatowego Inspektora Sanitarnego nie otrzymają zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych łącznie z piwem.
§ 8
Traci moc uchwała Nr XL/134/97 Rady Miejskiej
w Jedlinie Zdroju z dnia 29 stycznia 1997 r. w sprawie ustalenia dla terenu miasta Jedlina
Zdrój liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza
miejscem sprzedaży, ustalenia zasad usytuowania miejsc sprzedaży napojów alkoholowych
przeznaczonych do spożycia zarówno w miejscach jak i poza miejscami sprzedaży oraz
ustalenia Miejskiego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.
§ 9
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miejskiemu.
§ 10
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.