1847 UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W NOWEJ RUDZIE z dnia 5 września 2001 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży oraz w sprawie zasad usytuowania na terenie miasta Nowa Ruda miejsc sprzedaży napojów alkoholo-wych i warunków sprzedaży tych napojów Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt. 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o
samorządzie gminnym (tekst jednolity z 1996 r. Dz. U. Nr 13, poz. 74, Nr 58, poz. 261‚
Nr 106, poz. 496, Nr 132, poz. 622 z 1997 r. Nr 9, poz. 43, Nr 106, poz. 679, Nr 107, poz.
686, Nr 113, poz. 734, Nr 123, poz. 775 z 1998 r. Nr 155, poz. 1014, Nr 162, poz. 1126, z
2000 r. Nr 26, poz. 306, Nr 48, poz. 552, Nr 62, poz. 718, Nr 88, poz. 985, Nr 95, poz.
1041, Nr 91, poz. 1009, z 2001 r. Nr 45, poz. 497) i art. 12 ustawy z dnia 26
października 1982 r. O wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.
U. Nr 35, poz. 230, zm. 1984 r. Nr 34, poz. 184, 1987 r. Nr 33, poz. 180, z 1989 r. Nr 35,
poz. 192; z 1990 r. Nr 34, poz. 198, Nr 73, poz. 431; 1991 r. Nr 73, poz. 321, Nr 94, poz.
419; |
§ 1
Ustalić dla Miasta Nowa Ruda liczbę punktów sprzedaży napojów
zawierających powyżej 4,5% alkoholu
(z wyjątkiem piwa):
1) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży w ilości 80 punktów;
2) przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży w ilości 70 punktów;
§ 2
Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na terenie miasta Nowa Ruda:
1) w przypadkach wymienionych w art. 14 ust. 1, ust. 2a, ust.3 i ust.4 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.)
2) na terenie basenów i kąpielisk (z wyjątkiem piwa);
3) w barach mlecznych;
4) na targowiskach i w innych miejscach wyznaczonych do handlu okrężnego (z wyjątkiem piwa).
§ 3
Warunki sprzedaży napojów alkoholowych na terenie Miasta Nowa Ruda określa załącznik do niniejszej uchwały.
§ 4
Traci moc uchwała nr 190/XXVII97 Rady Miejskiej w Nowej Rudzie z dnia 29 stycznia 1997 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży oraz w sprawie zasad usytuowania na terenie miasta Nowa Ruda miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów i uchwała nr 234/XXXIII197 Rady Miejskiej w Nowej Rudzie z dnia 15 października 1997 r. zmieniająca uchwałę nr 1901XXV1197 Rady Miejskiej w Nowej Rudzie z dnia 29 stycznia 1997 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży oraz w sprawie zasad usytuowania na terenie miasta Nowa Ruda miejsc sprzedaży napojów alkoholowych i warunków sprzedaży tych napojów.
§ 5
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Nowa Ruda.
§ 6
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego. Załącznik do uchwały z dnia 5 września 2001 r. Rady Miejskiej w Nowej Rudzie.
Załącznik do uchwały Rady Miejskiej w Nowej Rudzie z dnia 5 września 2001 r. (poz. 1847)
Warunki sprzedaży, podawania i spożywania
napojów alkoholowych na terenie miasta Nowa Ruda
1. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza Miasta Nowa Ruda po zasięgnięciu opinii Zarządu Miasta.
2. Zezwolenie o którym mowa w pkt 1 wydaje się na czas oznaczony, nie dłuższy niż 5 lat.
3. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu sprzedaży prowadzi się w zakładach gastronomicznych.
4. W placówkach handlowych prowadzących detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, dopuszcza się sprzedaż piwa przeznaczonego do spożycia na miejscu pod warunkiem wydzielenia punktu gastronomicznego, spełniającego obowiązujące wymogi sanitarne oraz warunki sprzedaży, podawania i spożywania określone w pkt 6.
5. W miejscach, gdzie prowadzona jest hurtowa sprzedaż napojów alkoholowych dopuszcza się sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, pod warunkiem wydzielenia odrębnego stoiska w postaci ścianek działowych (trwałych lub nietrwałych) z odrębną lad% regałami. Obowiązkowe jest również umieszczenie na stoisku wywieszki o sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych.
6. Zakłady gastronomiczne i wydzielone punkty gastronomiczne w placówkach handlowych prowadzące sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na l miejscu winny:
a) odpowiadać obowiązującym wymogom sanitarnym, w tym posiadać wc dla konsumentów;
b) posiadać odpowiednie warunki lokalowe i wyposażenie umożliwiające wygodną konsumpcję.
7. Podmiot gospodarczy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych zobowiązany jest do umieszczenia w widocznym miejscu:
a) informacji o szkodliwości alkoholu;
b) informacji o zakazie sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym;
c) tabliczki o dniach i godzinach otwarcia placówki.
8. Placówki handlowe i gastronomiczne winny przestrzegać przepisów w zakresie ochrony przeciwpożarowej, warunków zdrowotnych żywności i żywienia, warunków zawierania umów sprzedaży rzeczy ruchomych z udziałem konsumentów. oznakowania towarów.