1641 UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W SOBÓTCE z dnia 16 lipca 2001 r. w sprawie zasad usytuowania miejsc sprzedaży napojów alkoholowych,wa runków ich sprzedaży oraz wydawania zezwoleńNa podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 o samorządzie gminnym (tekst jednolity z 1996 r. Dz. U. Nr 13, poz. 74) oraz art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 350 z późn. zm.) Rada Miejska w Sobótce uchwala, co następuje: |
§ 1
Punkty sprzedaży napojów alkoholowych (w tym p
iwa), przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży oraz poza nim, nie mogą być usytuowane bliżej niż 25 m od obiektu kultu religijnego, placówek oświatowo-wy-chowawczych i opiekuńczych.§ 2
1. Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych (w tym piwa), przeznaczonych do spożycia w mie
jscu sprzedaży (gastronomia), wydaje się tylko dla tych punktów, które spełniają następujące warunki:1) obiekt jest trwale związany z gruntem i wypos
2) posiada estetyczne, trwałe wyposażenie oraz w
ystrój wnętrza,3) w przypadku zezwoleń na napoje o zawartości p
owyżej 18% alkoholu, punkt taki powinien mieć, co najmniej 20 miejsc konsumpcyjnych oraz podawać dania gorące,4) lokalizacja punktu uzyskała pozytywną opinię r
ady sołeckiej lub zarządu osiedlowego mieszkańców.2. Podawanie napojów alkoholowych (w tym piwa) w tak zwanych “ogródk
ach” może być prowadzone tylko po uzyskaniu zgody organu wydającego zezwolenie na podawanie alkoholu udokumentowanej stosownym wpisem w zezwoleniu.3. Zezwolenie na podawanie napojów alkoholowych o zawartości od 4,5 do 18% alkoholu sporządz
anych poprzez komponowanie różnych składników może być prowadzone tylko po uzyskaniu zgody organu wydającego zezwolenie na podawanie alkoholu, na podstawie wniosku, do którego wnioskodawca zobowiązany jest dołączyć wyliczenie stężenia procentowego komponowanych napojów alkoholowych. Wyliczenia te muszą być dostępne w punkcie podawania napojów i udostępniane na żądanie organów kontrolnych.§ 3
1. Sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawi
erających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, prowadzi się w wyodrębnionych punktach sprzedaży, którymi są:– sklepy branżowe ze sprzedażą napojów alkoh
– wydzielone stoiska w innych placówkach handlowych.
2. Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych, o których mowa w ust. 1, wydawane są tylko dla tych punktów, które spełniają następujące warunki:
1) zlokalizowane są w obiektach stałych, na trwale związanych z gruntem,
2) lokalizacja punktu uzyskała pozytywną opinię r
§ 4
Z
ezwolenie na sprzedaż lub podawanie napojów alkoholowych określa:1) podmiot prowadzący sprzedaż,
2) rodzaj placówki i jej lokalizację (z wyjątkiem z
3) rodzaj napojów alkoholowych, których zezwolenie dotyczy,
4) w przypadku zezwoleń dla gastronomii ewentualny zapis o zezwoleniu na podawanie napojów alkoh
olowych w ogródkach i na tarasach należących do tych lokali,5) w przypadku gastronomii serwującej napoje alk
oholowe komponowane z różnych składników, stosowny zapis informujący o uzyskaniu takiego zezwolenia,6) pouczenie.
§ 5
Osoby prowadzące sprzedaż lub podawanie napojów alk
oholowych zobowiązane są do umieszczenia w placówce kopii zezwolenia lub zezwoleń.§ 6
Organ wydający zezwolenie kontroluje prze
strzeganie zasad obrotu napojami alkoholowymi.§ 7
Zezwolenie na sprzedaż lub podawanie napojów alk
oholowych może być cofnięte odrębną decyzją w przypadku nieprzestrzegania przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi oraz warunków zezwolenia.§ 8
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta i Gminy w Sobótce.
§ 9
Traci moc uchwała nr XXXI/230/97 Rady Gminy i Mi
asta w Sobótce z dnia 29 stycznia 1997 r. w sprawie zasad usytuowania miejsc sprzedaży napojów alkoholowych, warunków ich sprzedaży oraz wydawania zezwoleń.§ 10
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od daty ogł
oszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.
PRZEWODNICZĄCY
RADY MIEJSKIEJ
JOANNA KWIATEK