1491

UCHWAŁA SEJMIKU WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO

z dnia 31 sierpnia 2001 r.

w  sprawie  przyjęcia  zasad,  trybu  i  harmonogramu  opracowania

Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego

            Na podstawie art. 12a ust. 1 i 2 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie województwa (Dz. U. Nr 91, poz. 576 ze zmianami) oraz uchwały nr XXXV/583/2001 Sejmiku Województwa Dolnośląskiego z dnia 25 maja 2001 r. w sprawie strategii rozwoju obszarów wiejskich Sejmik Województwa Dolnośląskiego uchwala, co następuje:


§ 1

1.  Przyjmuje się następujące zasady opracowania Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno--Spożywczego, określone w załączniku nr 1.

2.  Ustala się tryb i harmonogram prac nad opracowaniem Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego, określony w załączniku nr 2.

§ 2

Współpraca z podmiotami wymienionymi w art. 12 ustawy o samorządzie województwa oraz konsultacje społeczne związane z opracowaniem Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego, odbywać się będą w formie warsztatów – seminariów, celem których będzie uzyskanie opinii i uwag oraz wniosków do projektu Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

§ 3

Zobowiązuje się Zarząd Województwa Dolnośląskiego do przedłożenia Sejmikowi Województwa Dolnośląskiego projektu Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego w terminie do dnia 31.08.2002 r.

§ 4

Wykonanie niniejszej uchwały powierza się Zarządowi Województwa Dolnośląskiego.

§ 5

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

                             PRZEWODNICZĄCY SEJMIKU

                      WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO

                                 EMILIAN STAŃCZYSZYN


Załącznik nr 1 do uchwały Sejmiku Województwa Dolnośląskiego z dnia 31 sierpnia 2001 r. (poz. 1491)

Zasady opracowania Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego


Zasady ogólne

W celu uzgodnienia podprogramów, zadań i projektów dotyczących rozwoju sektora rolno-spożywczego w województwie mogących uzyskać wsparcie finansowe ze środków publicznych, w tym przedakcesyjnych i akcesyjnych, ustala się zasady opracowania programu.

1.  Wojewódzki Programu Rozwoju Sektora Rolno--Spożywczego ma służyć realizacji celów strategicznych wyznaczonych strategią rozwoju obszarów wiejskich województwa dolnośląskiego w części dotyczącej modernizacji rolnictwa związanych z:

   poprawą struktury obszarowej gospodarstw,

   realizacją prac urządzeniowo-rolnych,

   tworzeniem nowych miejsc pracy poza rolnictwem,

   rozwojem produkcji zwierzęcej,

   tworzeniem  gospodarstw ekologicznych,

   tworzeniem warunków do wypoczynku weekendowego i zwiększania zakresu usług rekreacyjno-turystycznych,

   wprowadzaniem nowych technologii w produkcji rolniczej,

   tworzeniem systemowych powiązań między produkcją surowców rolnych, przetwórstwem i dystrybucją produktów,

   wprowadzanie nowych technologii.

2.  Horyzont czasowy programu dostosowany będzie do możliwości jego wsparcia ze środków publicznych, w tym ze środków programów przedakcesyjnych i akcesyjnych nakierowanych na rozwój tego sektora.

3.  Do opracowania podprogramów tworzących strukturę Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego zostaną wyznaczone instytucje odpowiedzialne za ich przygotowanie. Wybór instytucji zostanie dokonany  zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych.

Struktura Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego  obejmuje zadania związane z:

·        Poprawą struktury agrarnej.

·        Dostosowaniem produkcji rolniczej do istniejących warunków przyrodniczych.

·        Doskonaleniem organizacji rynku i przetwórstwa produktów żywnościowych zgodnie ze standardami i wymogami UE.

·        Zmiany struktury agrarnej

            Zakres zadań będzie obejmował:

1.  Prognoza struktury użytków gruntowych.

Celem opracowania będzie wykonanie analizy użytkowania gruntów, na podstawie ich  przeznaczenia  w studium uwarunkowań gmin. Wynik analizy ma dać odpowiedź, ile gruntów będzie wyłączonych pod infrastrukturę i inne  inwestycje, a ile pozostanie jako UR i będzie stanowiło bazę do poprawy struktury obszarowej gospodarstw na rzecz powiększenia gospodarstw.

2.  Program zalesień, opracowanie granicy rolno-leśnej.

Wyznaczenie granicy rolno-leśnej pozwoli na opracowanie programu zalesień w województwie.

3.  Program prac urządzeniowo-rolnych (wymiana i scalania gruntów).

Celem programu jest ustalenie potrzeb w zakresie prac urządzeniowo-rolnych.

·        Dostosowaniem produkcji rolniczej do istniejących warunków przyrodniczych

            Zakres zadań będzie obejmował:

1.  Opracowanie modeli gospodarstw rolnych dla każdego z pięciu regionów wyznaczonych Strategią rozwoju obszarów wiejskich. Celem programu jest opracowanie ekonomicznie uzasadnionych modeli gospodarstw towarowych i nietowarowych o różnych kierunkach produkcji rolniczej. Zasadniczym kryterium przy opracowaniu modeli będzie uzyskanie dochodu rolniczego na poziomie dochodu parytetowego, minimalny obszar gospodarstwa będzie funkcją wysokości jego dochodu. Parametrem ograniczającym konstrukcję modelu będzie wielkość własnych zasobów pracy. Opracowanie modeli będzie wykorzystane przy określeniu potrzeb prac urządzeniowo-rolnych.

2.  Program rozwoju gospodarstw ekologicznych oraz organizacja certyfikowanych zakładów przetwórstwa i marketingu.

W programie przedstawione zostaną perspektywy rozwoju gospodarstw ekologicznych na Dolnym Śląsku do 2006; (ilość, kierunek produkcji) oraz określone możliwości tworzenia i organizacji, na bazie istniejących zakładów; certyfikowanych zakładów przetwórstwa produktów ekologicznych.

3.  Program tworzenia i ochrony regionalnych produktów markowych.

Celem programu jest wytypowanie w obszarze województwa obszarów charakterystycznych, w których są i będą produkowane lokalne produkty markowe, np. produkty z doliny Baryczy; Przemkowski miód wrzosowy. Zostaną opracowane  szczegółowe  kryteria dla tych produktów i opracowany system informacji i marketingu.

4.  Program rozwoju agroturystyki i turystyki na wsi na Dolnym Śląsku.

Celem opracowania programu jest przygotowanie z jednej strony propozycji dla turystów wykorzystania zasobów środowiska, z drugiej zaś wskazanie możliwości alternatywnego źródła dochodu ludności wiejskiej.

·        Doskonaleniem organizacji rynku i przetwórstwa produktów żywnościowych zgodnie ze standardami i wymogami UE

            Zakres zadań obejmował będzie:

1.         Opracowanie bilansu żywnościowego.

Celem programu jest szacunek potrzeb żywnościowych na Dolnym Śląsku, analiza produkcji rolniczej; globalnej i towarowej, diagnozę stanu przetwórstwa surowców rolnych w połączeniu z lokalizacją zakładu przemysłu spożywczego. Ponadto program będzie obejmował sondaż rynku dla 5 grup produktów: zbożowych, mlecznych, mięsnych, cukru, owoców  i warzyw.

2.  Opracowanie programu rozwoju mleczarstwa na Dolnym Śląsku.

Program zawierał będzie charakterystykę stanu istniejącego i perspektywy rozwoju mleczarstwa w regionie. Celem programu jest wykazanie aktualnego i prognozowanego stanu produkcji mleka wraz z jego przetwórstwem.


Załącznik nr 2 do uchwały Sejmiku Województwa Dolnośląskiego z dnia 31 sierpnia 2001 r. (poz. 1491)

Tryb i harmonogram prac nad sporządzeniem Wojewódzkiego Programu Rozwoju

Sektora Rolno-Spożywczego

Lp.

Przedsięwzięcie

Termin

  1.

Podjęcie uchwały Sejmiku w sprawie określenia zasad, trybu i harmonogramu opracowania Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

31.08.01

  2.

Zarząd określa strukturę Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

30.09.01

  3.

Zarząd określa zasady sporządzania i tryb opracowania podprogramów do Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

30.09.01

  4.

Zarząd zaprasza wytypowane  Instytucje do opracowania podprogramów wynikających ze struktury Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

20.09.01

  5.

Zarząd określa termin wykonania podprogramów do Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

25.09.01

  6.

Zarząd określa termin odbioru podprogramów do Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

25.09.01

  7.

Zarząd sporządza wstępny projekt Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-
-Spożywczego.

30.06.02

  8.

Zarząd przeprowadza konsultacje społeczne wstępnego projektu Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

20.07.02

  9.

Zarząd rozpatruje uwagi i wnioski złożone podczas konsultacji społecznych wstępnego projektu Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

31.07.02

10.

Zarząd przedstawia Sejmikowi projekt uchwały o przyjęciu  Wojewódzkiego Programu Rozwoju Sektora Rolno-Spożywczego.

31.08.02