1475 UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ W KUDOWIE ZDROJU z dnia 31 sierpnia 2001 r. w sprawie ustalenia dla terenu miasta liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. z 1996 r. Dz. U. Nr 13, poz. 74 z późn. zm.) i art. 12 i 14 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230 z późn. zm.) Rada Miejska w Kudowie Zdroju uchwala, co następuje: |
§ 1
Ustala się dla miasta Kudowy Zdroju liczbę punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia:
– poza miejscem sprzedaży w ilości nieprzekraczającej 50 punktów;
– w miejscu sprzedaży w ilości nieprzekraczającej 50 punktów.
§ 2
Warunki sprzedaży napojów alkoholowych na terenie miasta określa załącznik nr 1 do uchwały.
§ 3
Traci moc uchwała nr XXVII/182/97 Rady Miejskiej w Kudowie Zdroju z dnia 1 marca 1997 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży.
§ 4
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Kudowa Zdrój.
§ 5
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.
Załącznik nr 1 do uchwały Rady Miejskiej w Kudowie Zdroju z dnia 31 sierpnia 2001 r. (poz. 1475)
Warunki sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na terenie miasta Kudowy Zdroju
1. Sprzedaż detaliczna i gastronomiczna napojów alkoholowych może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez Burmistrza Miasta Kudowa Zdrój.
2. Sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, prowadzi się:
a) w sklepach branżowych ze sprzedażą napojów alkoholowych;
b) na wydzielonych stoiskach w innych placówkach handlowych.
3. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia na miejscu sprzedaży prowadzi się w placówkach gastronomicznych.
4. W miejscach, gdzie prowadzona jest hurtowa sprzedaż napojów alkoholowych, dopuszcza się sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych z przeznaczeniem do spożycia poza miejscem sprzedaży pod warunkiem wydzielenia odrębnego stoiska w postaci ścianek działowych (trwałych lub nietrwałych) z odrębną ladą, regałami. Obowiązkowe jest również umieszczenie na stoisku wywieszki o sprzedaży detalicznej.
5. Placówki gastronomiczne i punkty gastronomiczne prowadzące sprzedaż napojów alkoholowych z przeznaczeniem do spożycia na miejscu winny:
a) odpowiadać obowiązującym wymogom sanitarnym, w tym posiadać WC dla konsumentów;
b) posiadać odpowiednie warunki lokalowe i wyposażenie umożliwiające wygodną konsumpcję.
6. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych w placówkach handlowych i gastronomicznych usytuowanych na terenie obiektów sportowych i rekreacyjnych w czasie rozgrywek zawodów sportowych, z wyjątkiem piwa.
7. Podmiot gospodarczy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych zobowiązany jest do umieszczania w widocznym miejscu:
a) informacji o szkodliwości alkoholu;
b) informacji o zakazie sprzedaży alkoholu osobom nieletnim i nietrzeźwym;
c) wywieszki, z aktualnie ważnym zezwoleniem na sprzedaż napojów alkoholowych;
d) tabliczki o dniach i godzinach otwarcia placówki.
8. Podmiot gospodarczy prowadzący sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży zobowiązany jest do:
a) wnoszenia co roku do kasy Urzędu Miasta w Kudowie Zdroju opłaty za zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych zgodnie z art. 11.1 ust. 2 i 3 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi, o której mowa w podstawie prawnej uchwały;
b) przedkładania pisemnego oświadczenia o wartości sprzedaży brutto napojów alkoholowych w roku poprzednim zgodnie z art. 11.1 ust. 4 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi.
9. Placówki handlowe i gastronomiczne winny przestrzegać przepisów w zakresie ochrony przeciwpożarowej, warunków zdrowotnych żywności i żywienia, warunków zawierania umów sprzedaży rzeczy ruchomych z udziałem konsumentów, oznakowania towarów.